Ownest - Můj první byt

Hypotéka pro mladé? S námi má nastupující generace opět šanci na vlastní bydlení

Tyhle byty nejsou pro mladý
Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash
„A v čem tedy tkví největší kouzlo Ownestu? Že rychleji a snadněji dosáhnete na nemovitosti, které byste si jinak mohli pořídit až za půl dekády.“

Nejsnadnější způsob financování vlastního bydlení? Ano, stále je to hypotéka. A to přesto, že v současné době na ni vlivem intervencí ČNB, inflace i zdražujících nemovitostí dosáhne stále menší množství Čechů. Týká se to pochopitelně i nastupujících generací, pro kterou se „hypotéka pro mladé“ stala v podstatě protimluvem.

Nedostupné vlastní bydlení pro mladé pochopitelně není jen český problém. Již několik dekád na něj mohou zapomenout domácnosti v celé řadě světových metropolí. V posledním desetiletí se s tímto problémem potýká v podstatě celá Evropa a Česko je teprve na začátku tohoto trendu. A je logické, že pro dnešní třicátníky je to pochopitelně velké téma. Celých 80 % z nich si například myslí, že je pro ně bydlení hůře dostupné než pro generaci jejich rodičů.

Roli vlastního bydlení přitom není možné podceňovat. Zahraniční zkušenost ukazuje, že právě mladá a šikovná generace je důležitým elementem pro udržení městských komunit a zachování pestrosti obyvatel, což je klíčové pro budoucí kvalitní rozvoj metropolí. V dlouhodobém horizontu se pak bavíme i o motivaci, proč by měla mladá generace zůstávat právě v Česku. Zvláště když stále více lidí může pracovat v podstatě odkudkoli.

Jak nahradit hypotéku?

Nahradit hypotéku v rámci financování vlastního bydlení je v podstatě nemožné. A nedávalo by to ani smysl, žádné ostatní modely nejsou tak efektivní. Jak tedy může budoucnost hypoték pro mladé (a nejen pro ně) vypadat? Začínají se skloňovat například dvougenerační hypotéky nebo dokonce japonský model, který cenu za nákup nemovitosti rozloží na celých sto let. Jenže je tohle skutečně cesta pro Česko?

V Ownestu jsme přišli ještě na lepší řešení. Co takhle hypotéku pro mladé prostě „odložit“? Zkrátka jim dát možnost vybrat a koupit byt, na který by za běžných okolností dosáhli až po pěti letech. Inspiraci jsme si vzali například z Anglie, Austrálie nebo USA. Mladí lidé na začátku kariéry tu úspěšně využívají takzvaný model „Rent-to-Own“. Tedy pronájem bytu, který si po několika letech budou mít sami šanci získat do vlastnictví.

Tento model „pronájmem k vlastnictví“ je v Česku zatím neznámý, ale v Ownestu se nám podařilo nastavit podmínky tak, aby se z něj mohla stát zcela běžná alternativa a hojně využívaný „odrazový můstek k hypotéce“.

Bydlíte v nájmu, ale přesto už ve vlastním

Funguje to jednoduše. Koupíme pro vás byt, který si sami vyberete. Dáme vám čas na to budovat kariéru a naspořit dostatek na to, aby si ho následně financovali pomocí běžné hypotéky. Do té doby máte na byt plné předkupní právo a bydlíte v něm jako nájemník za tržní nájemné. My budeme zároveň dělat vše pro to, abyste byli pozitivně motivováni k tomu, stát se po pár (dvou, třech) letech skutečně majiteli.

A v čem tedy tkví největší kouzlo Ownestu? Že rychleji a snadněji dosáhnete na nemovitosti, které byste si jinak mohli pořídit až za půl dekády. A to je hodně dlouhá doba, kdy se může z koncipienta stát právník s renomé nebo z IT juniora vedoucí celého týmu. To vše transparentně a s jistotou. A hlavně – za výhodnějších podmínek, než jaké by vám v počátku kariéry dal hypoteční úvěr. Nejlépe to vystihuje tabulka níže:

Jak ji číst? Pokud byste hledali byt se stejnými měsíčními náklady, jaké by vám v danou chvíli poskytla hypotéka, budete mít možnost s Ownestem pořídit až o 2/3 hodnotnější nemovitost. V praxi to znamená, že dosáhnete buď na větší byt, lepší dispozici nebo třeba lokalitu. V případě, kdy bychom porovnávali výši měsíčních splátek u totožného bytu v případě hypotéky nebo Ownestu, vychází Ownest v měsíční splátce (zahrnující nájemné a odkládání peněz na budoucí hypotéku) o čtvrtinu výhodněji.

Cesta k hypotéce bez zásadních hvězdiček a poznámek pod čarou 

Hodně jsme přemýšleli také nad tím, jak naši službu udělat co nejdostupnější a zároveň dokázali pokrýt maximum rizik, které s sebou model přináší. Stanovili jsme tedy vstupní poplatek ve výši 1,5 % z hodnoty vybrané nemovitosti. Ten pokryje veškerou administrativu spojenou s jejím pořízením. A to je v podstatě vše, co pro pořízení bytu s Ownestem potřebujete. Oproti 10, resp. 20 % z hodnoty nemovitosti, kterou musí mít zájemce o hypotéku v hotovosti, by tento poplatek neměl vytvářet zásadní bariéru. 

O byt se navíc budeme starat pomocí služby Tvůj Správce, takže veškeré starosti například s většími opravami dokážeme řešit my. 

Cena bytu je u Ownestu určená jako fixní. Kupovat budeme především takové nemovitosti, které mají největší šanci na vyšší zhodnocení. A vzhledem k tomu, že posledních pět let rostly ceny nemovitostí v podstatě plošně každý rok v rozmezí 10–20 % je i takto nastavené zhodnocení win-win. Stačí se podívat na graf níže. 

Nejlepší hypotéka pro mladé v Praze, Brně i celém Česku

Nejsme naivní. Víme, že český trh je na začátku transformace, která potrvá mnoho let a kterou není v silách žádného opatření zvrátit. Víme i to, že vlastnické bydlení nemůže být pro každého – to je logická daň za rozvoj Česka v posledních letech. Ale zároveň nepřestaneme hledat cesty, jak pro mladé šikovné lidi, kteří po vlastním bydlení touží, situaci co nejvíce zjednodušit.

I díky tomu nejste v hledání cest, jak si zajistit nedostupnou hypotéku, sami. Ostatně za Ownestem stojí tým, který si službu designuje tak trochu pro sebe a zástupce svojí generace. Martin Machala, Viktor Beránek, Josef Stehno i Jakub Miřejovský mají dohromady dlouholeté zkušenosti s realitním trhem i investováním do nemovitostí.

Záda jim navíc kryje jedna z nejlepších realitních skupin v Česku – European Housing Services, kam patří například Bezrealitky, Maxima Reality, Český nemovitostní trust nebo Tvůj Správce. Díky tomu jsou schopni připravit pro všechny mladé ty nejlepší podmínky pro budoucí financování vysněné nemovitosti.

Jdete do toho s námi? Není to nic složitého!

Zjišťujete, že nevíte jak financovat byt, který jste si vyhlédli? Zkuste to s Ownestem. Není to nic složitého. 

  1. Registrujte se zde na stránkách Ownest.cz. Vaši žádost rychle vyhodnotíme.
  1. Pokud vás do našeho programu zařadíme, obdržíte přesný rozpočet, v rámci kterého můžete začít hledat svou vysněnou nemovitost.
  1. Na prohlídky vybraných nemovitostí vždy půjdeme s vámi. Pohlídáme stavebně-technický stav i celkovou bonitu nemovitosti. Nechceme přece investovat do něčeho, co neporoste na hodnotě.
  1. Společně podepíšeme nájemní smlouvu a také smlouvu o budoucím odkupu. A vy zaplatíte vstupní poplatek v hodnotě 1,5 % z pořizovací ceny nemovitosti.
  1. Vybraný byt následně zaplatíme vlastním financováním. Majiteli dáme peníze do advokátní úschovy už za několik málo dnů – to výrazně zlepší naši vyjednávací pozici.
  1. V následujících letech žijete v bytě jako nájemník.
  1. Jakmile to pro vás bude výhodné a máte možnost sjednat si hypotéku, můžete byt odkoupit. Konkrétně máte možnost se rozhodnout pro dvě období odkupu.
  1. Pokud možnost odkupu nevyužijete, nevadí. Byt si ponecháme my a co s ním bude, to už padá na naši hlavu.