Ownest - Můj první byt

Jak se díváme na vývoj cen v Praze?

Růst cen nemovitosti se může blížit tempu jako před pandemií, jelikož se fundamentálně nic zásadního nezměnilo ani na straně nabídky ani poptávky. A k tomu tu máme nový, naprosto zásadní fenomén, který jsme před zvýšením sazeb neměli.

Nabídka a poptávka: Klíčové faktory trhu

Ze strany nabídky jsme stále okolo 157. místa v žebříčku jednoduchosti získání stavebního povolení a co je nejdůležitější a všeobecně známé, nestaví se. Inflace a přetrhané dodavatelské řetězce se propsaly do cen materiálů a developeři nemusí a nechtějí prodávat pod cenou. Navíc skokové zdražení financování jen dále utlumilo současnou výstavbu u developerských projektů a částečně omezilo nabídku, která měla přijít v následujících letech.

Praha: Město, kde lidé chtějí žít

Nabídka se jen odložila. Česká republika je úspěšná země, kde lidé dlouhodobě chtějí bydlet. Do Prahy se konstantně stěhovalo okolo 10 000 lidí ročně před válkou na Ukrajině a geopolitickými riziky mimo ČR se očekává další výrazný nárůst. Kdybych opomenul trendy úspěšné země jako rostoucí věk dožití, který zpomaluje obrátku bytů po prarodičích, a snižující se počet osob v jedné domácnosti, jsou tu ty očividné jako silný růst mezd, extrémně nízká nezaměstnanost a především důvěra, že hypotéky začnou zlevňovat.

Nové trendy na trhu nemovitostí

A pak je tu něco nového, na co si Česko ještě bude muset zvyknout. S tím, jakým směrem se ubírá budoucnost světa, budou 3 třídy nemovitostních aktiv prosperovat – rezidence, logistika a datová centra. Investiční fondy budou více a více transformovat rezidenční sektor do nájemního bydlení, který investorům slibuje jistotu a stabilitu příjmů. Navíc s tím, jak obtížnější bude získat vlastní bydlení, poroste poptávka po nájmech a tím pádem potvrzení základní investiční hypotézy fondů s investičním horizontem desítek let.

A to může být ona zásadní proměnná, kdy fondy spolykají tisíce bytů ročně ještě před výstavbou do svých portfolií a zásadně se omezí nabídka na trhu. Pak se může stát, že to málo, co se dostane na trh pro retailového kupujícího, bude tak omezené, že i dnes vnímaná absurdní cenovka bude akceptovatelná.

Kdo vlastní starší nemovitost, třeba „startovní byt“, může ji prodat a následně využít jako základ pro hypotéku na novou a třeba tak i výrazně snížit hodnotu úvěru, o který se bude ucházet. Málokomu je ale příjemné prodat často doslova střechu nad hlavou v  době otevřeného investičního okna, kdy se sice o něco výhodněji nakupuje, ale o to méně výhodně prodává.  

Jak financovat vaši nemovitost, když chcete nyní využít investiční okno příležitostí?

Hypotéka je bezesporu tradiční řešení, které funguje, jen už se zkrátka nehodí v  každé životní situaci. Právě proto vnímáme, že na realitním trhu vzniká vedle spolehlivého hypotečního poradenství a zprostředkování také prostor pro alternativní financování, které tradiční hypotéku doplní a pomůže na ni dosáhnout třeba právě lidem na začátku kariéry, kteří buď nemají dosud na hypotéku naspořeno, nebo se jednoduše nechtějí zbytečně uzamknout na dalších 3-8 let s fixací na naprostém vrcholu úrokových měr – třeba právě proto, že už si roky poctivě a účinně vytvářejí základ pro budoucí hypotéku a vědí, že za krátkou fixaci by si museli připlatit i 2,5 % k současné sazbě okolo 5,5 %.

V obou případech si mohou tito lidé zajistit vlastní bydlení teď a nepropásnout investiční okno, i když nemají v úmyslu požádat nyní o hypotéku, a to díky rent-to-own programu Ownest. Tento systém umožňuje prostřednictvím investora předjednat si koupi nemovitosti až za dva roky, kdy klesnou úrokové míry, ovšem za dnes dohodnutou cenu. A v  mezičase si nemovitost pronajímat a v klidu spořit na hypotéku. Lidé tak mohou nejen dosáhnout na kvalitnější byt, ale také si zajistit, že v době, kdy budou žádat o hypotéku, nebudou vybírat z „přebrané“ nabídky.

Ať už přemýšlíte vy nebo vaši známí o hypotéce nebo rent-to-own programu, kontaktujte nás a zjistěte možnosti, které v současné době na trhu jsou. Jak s výběrem nemovitosti, tak s čerpáním hypotéky se pojí rizika, kde se vyplatí mít spolehlivého partnera.