Ownest - Můj první byt

Ownest za klienty nasazuje rukavice v boji o nejvýhodnější byty, připraveno má čtvrt miliardy a nově šlape také do hypoték

Klientský portál Můj Ownest
Sen o bytě v hlavním městě se rozplývá už i vyšší střední třídě. Proti nim stojí nejen vývoj cen, ale i trh jako takový. A krátké období lepších cen a nižší poptávky podle expertů končí, aniž by ho dokázali využít.

Tisková zpráva, Praha 26. září 2023

Úspěšní, přesto bez možnosti pořídit si vlastní bydlení. Sen o bytě v hlavním městě se rozplývá už i vyšší střední třídě. Proti nim stojí nejen vývoj cen, ale i trh jako takový. A krátké období lepších cen a nižší poptávky podle expertů končí, aniž by ho dokázali využít. Právě na to reaguje start-up Ownest, který se překlopil do černých čísel. S nově nabranými penězi se chce bít o nejlepší nemovitosti pro své klienty a udělat maximum pro to, aby se stali majiteli – ať už hned nebo do pár let. Vstupuje také do segmentu hypoték.

Ownest Martina Machaly vstupoval na trh v roce 2022 jako první projekt nabízející model rent-to-own: bydlení v nájmu „ve vlastním“ s možností budoucího odkupu za předem danou cenu. S tím Ownest pracuje i nadále, nově si však si klient může v horizontu dvou let zvolit dobu odkupu individuálně podle své konkrétní finanční situace. Tedy přesně ve chvíli, kdy už dosáhne na hypotéku nebo optimalizuje svoji finanční situaci a sám se rozhodne, že je pro něj nejvýhodnější nemovitost na základě opce odkoupit.  

„Ceny nemovitostí sice od loňska klesly, ale v celkové nabídce je přitom stále ještě z čeho vybírat, protože současné vysoké úroky drží poptávku stále hluboko pod jejím potenciálem. To se však může rychle otočit. Například v Praze se teď velice rychle zavírá investiční okno a většina domácností – byť s nadprůměrnými příjmy – z něj nebude nic mít,“ zmiňuje Martin Machala, CEO Ownest. „A na to reagujeme. Naše role je udělat maximum pro to, aby se naši klienti stali majiteli, a to za co nejvýhodnějších podmínek. Můžou to být lidé, kteří ještě nemají deset nebo dvacet procent vlastních prostředků na hypotéku, ale stejně jako my věří, že dnes je skvělá doba si nemovitost koupit. Jsou to ale i klienti, pro které je klíčový náš rozhled na trhu a berou si nás jako insidera, který umí identifikovat a nakoupit ty nejlepší byty.“

Ownest chce proto situaci následujících měsíců maximálně využít. Na investice do nových bytů vyčlenil 250 milionů korun, které získal od postupně přibývajících investorů. Od jara za tyto peníze v Praze, na kterou se zaměřuje, již proinvestoval skoro 70 milionů. A díky tomu, že první byty již prodal svým klientům, hlásí přesun do černých čísel.

„Podařilo se nám za poslední měsíce nakoupit první desítku opravdu skvělých bytů pro fantastické klienty. A cítíme, jak se investiční nálada mění po dlouhých měsících k lepšímu,“ vysvětluje Martin Machala. „Nejsme projekt, který by vybíral peníze na trhu od takzvaných retailových investorů. Do Ownestu naopak peníze, ale i důležitý vhled vkládají zkušení podnikatelé. Velice úzce konzultujeme makroekonomický vývoj a jeho dopady na rezidenční trh v Praze a tím pádem jejich investici. A přestože trh časovat nelze, cítíme společně, že je ta správná doba na nákupy.“

Poprat se na trhu za klienta a udělat maximum pro to, aby hypotéka dopadla

I kvůli tomu se role Ownestu výrazně posunula také v dalším ohledu. Prvním z nich je zřízení pozice „success manažera“, který zájemce o bydlení nově provede celým procesem. Jeho cíl bude jediný – konzultovat a najít společně s ním nemovitost, která patří k tomu nejlepšímu v lokalitě. Prověřit ji a zajistit, aby obchod proběhl ve prospěch klienta. Ideálně ještě s vyjednáním slevy oproti nabídkové ceně, aby klient Ownestu ve výsledku platil méně. Zkrátka se za zákazníka poprat.

Využívat k tomu bude komplexní datovou platformu. Informace totiž Ownest získává nejen z největší skupiny realitních služeb v Česku – EHS, ale také dalších zdrojů. Má tedy data o aktuální atraktivitě posuzované lokality nebo schopnost vytvářet si vlastní cenové mapy napříč celým trhem. Ty pak klientovi zpřístupňuje v jeho klientské zóně, aby dokázal lépe pracovat s rozdíly v hodnotě bytů, které si vytipoval. A zároveň mohl Ownest lépe vyjednávat s prodávajícími.

 „Realitní trh dlouhodobě a logicky fandí prodávajícím, kteří štědře platí zkušeného realitního makléře. Proti kupujícímu stojí síla, která je založená na datech, vyjednávání a právních i finančních kličkách, kterým prostě nemá šanci konkurovat,“ zmiňuje Martin Machala. „Když k tomu navíc přidáte časový tlak na straně klienta a neschopnost platit v hotovosti, znamená to problém. Ownest dá lidem čas nedělat ukvapená rozhodnutí – s poradcem, technikem, právníkem a daty největší realitní skupiny v Česku v zádech.“

Druhým zásadním krokem je vstup Ownestu na hypoteční trh z pozice vázaného zástupce – i tady se spolehne na členy a partnery skupiny EHS. Machala sám zmiňuje, že se Ownest tímto krokem stává v podstatě novým typem „hypotečního start-upu“, který v sobě dokáže spojit běžné finanční služby, alternativní financování v podobě dvouletého rent-to-own, technickou pokročilost digitální platformy a lidský servis zmíněný výše.


„Co jsme zdigitalizovat mohli, to jsme zdigitalizovali. Dokážeme automaticky posoudit byty, které si zájemci vybrali, veškeré dokumenty spravovat a podepisovat v klientské zóně a být při vyřizování hypotéky partnery, kteří transparentně informují o každém kroku. Nebudeme se bát jasně říct ‚ne, nekupuj, tenhle byt se ti nezhodnotí‘,“
zmiňuje Martin Machala s tím, že podobný přístup mu na trhu chybí. „Můžeme díky EHS garantovat, že vždy nabídneme tu aktuálně nejlepší hypotéku na trhu. A tím, že klient získává více času na její sjednání, nabízí se tu i prostor na taktizování a možnost využívat akčních nabídek jednotlivých bank.“

Investoři na Ownest slyší

A pohodlí a plnou transparentnost slibuje Ownest také investorům, za jejichž prostředky byty nakupuje. Ještě do konce letošního roku má cíl získat dalších 150 milionů. Systém investic nyní funguje maximálně samoobslužně a portfolio bytů, které Ownest za peníze investorů nakoupí, si mohou investoři jednoduše spravovat ve své investiční zóně. Zcela transparentně zde sledují také vývoj své investice – tedy rostoucí hodnotou nemovitosti a výnos, který po odkupu klientem na konci získají.

Podle Machaly přichází Ownest v pravý čas.

„Máme pozitivní zpětnou vazbu, že se nám podařilo vytvořit nový koncept, který je win-win jak pro klienta, tak investora. Na trhu, kde opět očekáváme růst, investor získává bezúdržbovou investici s minimalizací investičních rizik. Po celou dobu je 100% vlastníkem bytu, jehož obsluhu zajišťuje profesionální správce nemovitostí. A tím, že se klient jako budoucí vlastník o byt stará lépe než standardní nájemník, jeho vybavení stárne výrazně pomaleji,“ dokončuje Martin Machala.

Na koho Ownest nově cílí

Zatímco nabídkou hypoték chce Ownest konkurovat zavedeným hráčům a cílit na široké publikum, členství v programu Ownest bude i nadále podléhat schválení. Zaměří se na tři hlavní cílové skupiny, kterým chce umožnit využít zavírající se „investiční okno“.

  • Klienty, kteří potřebují prodat nemovitosti, aby mohli koupit jiný byt (sell-to-buy), ale nechtějí nutně prodávat v době, kdy jsou ceny nízko jako dnes, či řešit v krátké době dvě transakce najednou. Navíc s rizikem, že se to dozví protistrana, která časovou tíseň promítne do tlaku na cenu – což může s cenou zahýbat o stovky tisíc až milion korun.
  • Klienty hledající partnera, který je dokáže na trhu zastoupit, platit okamžitě a v hotovosti a vyjednat pro ně nejlepší podmínky u těch nejlepších bytů. Zároveň jim pomůže s vyhodnocením celé příležitosti na základě hluboké znalosti trhu.
  • Klienty, kteří v současnosti nedosáhnou na hypotéku, ale mají výhled na rychlý kariérní růst či počítají v blízké budoucnosti s výrazným rozšířením svých úspor.

Štít proti průšvihu. Kde je největší síla Ownestu?

  • Klient měl vybraný skvělý byt a schválenou hypotéku, s realitní kanceláří již podepsal rezervační smlouvu. Těsně před podpisem smlouvy však zjistil, že mu rodina neposkytne přislíbené peníze a on tedy byt koupit nemůže. Přišel nejen o jistinu z rezervační smlouvy, ale také penále ze zrušené hypotéky – v součtu se jednalo o 800 tisíc korun. Kdyby využil Ownest, mohl by byt odkoupit až po 24 měsících v době, kdy by peníze od rodiny nebo z jiných zdrojů bezpečně zajistil.
  • Mladý pár potřeboval kvůli druhému dítěti nutně do nového bytu, který mohl financovat pouze prodejem stávající nemovitosti. Protože byli pod časovým tlakem, museli své 2+kk prodat výrazně pod očekávanou cenou, což jim znemožnilo koupit větší byt v metráži a dispozici, kterou chtěli. Místo vysněného bydlení tak mají opět kompromis, sice větší, ale v horší lokalitě. Kdyby využili Ownest, mohli by prodat svůj starý byt až za dva roky, kdy by jeho hodnota opět začala výrazně růst.
  • Klient si vybral velice dobrý byt za zajímavou cenu. V bance si předjednal hypoteční úvěr, ale nakonec se rozhodl, že pro něj bude pohodlnější odložit si hypotéku o dva roky a v mezičase získat ještě peníze od rodiny. Byt tedy nechal posoudit Ownestem. Ten zjistil chybějící stanovy družstva, které by při nákupu pravděpodobně znemožňovaly odpovídající zápis vlastnictví do katastru. Díky Ownestu si klient ušetřil nejednu probděnou noc v bytě s právní vadou.

Martin Machala, CEO Ownest

Realitní zkušenosti získal v Heimstadenu, druhém největším fondu na nájemní bydlení v Evropě. Dříve působil v poradenských firmách jako CBRE nebo EY se zaměřením na nemovitosti ve střední Evropě a na Blízkém východě. V roce 2022 založil start-up Owest a přinesl tak do Česka poprvé koncept rent-to-own. Ihned v prvním roce existence získal strategického investora v podobě realitní skupiny EHS Marka Rosenbauma.

O Ownestu

Ownest je start-up, jehož cílem je pomoci nejen mladým lidem k vlastnímu bydlení. Na realitní trh přináší novou službu pronájmem k vlastnictví – tzv. „rent-to-own“ model, který dosud fungoval pouze v zahraničí. Služba je určena těm, kteří mají zájem koupit nemovitost za současnou výhodnou cenu a zároveň se nechtějí vázat hypotékou na vrcholu úrokových měr. A také těm, kteří aktuálně nedosáhnou na hypotéku, protože jsou čerstvě OSVČ nebo jsou v novém zaměstnání, ale budou moci ji v následujících letech získat. Službu mohou využít také klienti, kteří potřebují prodat nemovitosti, aby mohli koupit jiný byt, ale nechtějí nutně prodávat v době, kdy jsou ceny nízko jako dnes.

Ownest nemovitost za zájemce koupí a ten má až 2 roky na to, počkat na výhodnější úrokovou sazbu nebo si na hypotéku našetřit. Během této doby platí běžný nájem a má možnost byt odkoupit.

Aktuálně Ownest působí v Praze a Brně. Za projektem stojí tým Martina Machaly, který má na trhu s nemovitostmi bohaté zkušenosti, a také společnost EHS, jejíž je Ownest součástí.